středa 31. července 2013

Spaghetti al pomodoro e basilico

Spaghetti s rajčatovou omáčkou a bazalkou


 Ahoj! Dneska se přesuneme do Itálie. Dneska vám ukážu jak udělat jednu z nejlepších (a přitom velice jednoduchou) příprav pasty. V italské kuchyni je pár důležitých pravidel: jednoduchost pokrmu(nikdy nemíchejte moc chutí do jednoho pokrmu), čerstvost surovin(nejlepší je, když si zajdete k nějakému farmáři, nebo na trh, tak kvalita potravin je úplně někde jinde, něž když je koupíte v supermarketu), kvalitní olivový olej(já používám nejvíce řecký, protože mi chutná a krásně voní, ale je to na vás, jaký si najdete), kvalitní pasta. Já vím, že kvalitní těstoviny jsou dražší, ale prosím, nekupujte v supermarketu "špagety" za 8 korun. Já preferuji běžně dostupnou značku Barilla, dá se sehnat ve všech supermarketech, cena je vyšší, ale ta chuť je nesrovnatelná. Nenaleťte podvodníkům jako panzani. Kvalitní těstoviny poznáte podle vroubkování na straně(omáčka se v nich drží, kdyžto na levných stéká). Pokud vás více zajímá problematika pasty, zkoukněte video od Romana Vaňka - Peklo na talíři, díl těstoviny. Tak dost teorie, pustíme se do toho.


Budeme potřebovat
  • Asi kilo rajčat (můžete si ulehčit práci s loupáním a použít loupaná v plechovce, ale ze zkušeností preferuji čerstvá)
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Bazalku
  • Parmazán
  • Asi 200ml vývaru(zase pro urychlení můžete v hrníčku s horkou vodou rozpustit půl kostky zeleninového bujónu, ale vývar je vývar)
  • Spaghetti 
  • Sůl
  • Pepř
Postup
     Do hrnce dejte vodu a přiveďte k varu. Vodu osolte opravdu hodně, zastávám názor, že kvalitní pasta nejde přesolit. Když voda vře vložte pastu pořádně promíchejte a vařte, za občasného promíchnutí, po dobu uvedenou na obale( to je důležité, nejde říct jednotný čas všech těstovin, každý výrobce má malinko jiné těsto a proto je doba vaření pro každého rozdílná)

     Vemta rajčata a na spodní straně je nařízněte do x. Dejte je do nějaké misky a zalijte horkou vodou. Asi po 30 vteřinách je zchlaďte a oloupejte(mělo by to jít krásně). Rozpalte rendlík(nebo pánev) přilejte olivový olej a nechte opražit celé stroužky česneku (nemusíte ani loupat). Rajčata si mezitím nakrájejte na co nejmenší kousky. Když je česnek hnědý, vyndejte ho, olej by teď měl krásně vonět po česneku. Vhoďte nasekaná rajčata, osolte, opepřete (pozor když tam budete dávat rajčata, pravděpodobně začne olej dost prskat, párkrát už jsem se takhle spálil). Nechte chvilku osmahnout a přilejte vývar, promíchejte a nechte tak 3 minutky vařit. V tomhle momentě používám šťouchadlo na bramborovou kaši a rajčata trošku rozšťouchám.  Teď přidáme nastrouhaný parmazán. Nevím přesně kolik, ale to udhadnete. Omáčka by měla být lehce vodová, ne úplně hustá. A nakonec nasekaná bazalka. Teď už to nechte jen tak 2 minutky bublat a máme hotovo.

Servírování
       Odeberte porci spaghett do nějaké misky nebo hrnce vedle a tam jí smíchejte s omáčkou. Naservírujte do hlubokého talíř a posypte nastrouhaným parmazánem. Navrch už jen kousek bazalky a je hotovo. Při servírování spaghett by jste měli strávníkovi poskytnout velkou kulatou lžíci a vidličku se 3 hroty, ale je to jedno :D.


Tak přeji dobrou chuť

pondělí 29. července 2013

Variace na caesar salad

Moje variace caesaru


Všichni známe ceasar salát. Je to úžasný salát, který vymyslel Ital žijící v Mexiku (:D) v první polovině 20.stol.. Chtěl vymyslet zajímavý pokrm pro turisty. Jelikož v Mexiku je teplo s řízkem by asi neuspěl, ale tento salát měl obravský úspěch. Normální caesar je římský salát, zálivka a krutony ( někdy se přidává kuřecí maso). Dneska se s vámi podělím o svoji verzi caesaru. Léto je tady, vedro, nikdo nemá moc chuť k jídlu, takže salátek geniální. Jdem na to.


Přísady

  • Římský salát - 2 hlávky
  • Dubový salát - 1/2 hlávky
  • Okurka - 1/2
  • Francouzská bageta, stačí půlka
  • Olivový olej
  • Česnek
  • Ančovičky (sardely-můžete použít filetky, ale né očka)
  • 3 žloutky
  • Dijonská hořčice
  • Majolka
  • Citrón
  • Kuřecí maso (nejlíp prsní řízky, stačí 3 kousky)
  • Worchester
  • Parmazán(gran moravia, gran padano-dá se nahradit levnější variantou :))
  • Sůl
  • Pepř
  • Bazalka
  • Petrželka
  • Třtinový cukr

Postup
      Jdem na to. Rozpalte pánev, nalijte olivák a dejte tam 3 stroužky česneku. Až česnek zhnědne vytáhněte ho(olej se ochutí lehce česnekem). Bagetku nakrájejte na kostičky a dozlatova orestujte na pánvi. Krutonky vyndejte a nakrájejte si maso. Já preferuji krájet ho na tenké plátky, ale můžete klidně na kousky, záleží na vás :). Maso osolte a opepřete. Přilejte do pánve po krutonkách trošku oleje a kuře osmahněte. Maso pustí štávu a krásně změkne. 
      Dresing-smíchejte 3 žloutky,asi 2 lžičky worchestru, 2 lžičky majolky, velkou lžíci dijonské hořčice, šťávu z 1 celého citrónu, sůl, pepř a malou lžičku třtinového cukru.  Přihoďte nasekané ančovičky, stačí 1-2(pokud máte filetky tak klidně 3) Promíchejte a zalijte asi 150ml oliv.oleje. Teď asi lžíci najemno nastrouhaného parmazánu. Ještě pořádně promíchejte a dejte do ledničky vychladit.
      Salát pořádně umyjte(opravdu pečlivě list po listu) a natrhejte do mísy. Nakrájejte okurku a přihoďte. Kleštěma nebo rukama to promíchejte (nemačkejte, jenom míchejte :D).
       Teď polejte salát dresingem, přidejte maso i se šťávou z pánve. Natrhejte bazalku a petželku a přidejte k salátu. Pořádně promíchat. Nyní už jenom dosolte nebo dopepřete podle chuti ;)


Servírování
      Chce to velký talíř :D. Naberte salát, tak aby v něm bylo od všeho něco. Z parmazánu si udělejte takové hoblinky. Na salát položte hoblinky parmazánu, pokapte troškou oliv.oleje (můžete použít i ocet balsamico) a dozdobte bylinkou :).



Salát je lehký, ale zasytí :) navíc je to dobrota :D
Tak ať vám chutná ;)

sobota 27. července 2013

Pořádná snídaně

Francouzská míchaná vajíčka se slaninou


 Zdravím,
   tak jsem tu zase s dalším receptem. Tentokrát se vám pokusím představit francouzská vajíčka. Jsou to jiným způsobem míchaná vejce. Ne jak to všichni známe na pánvi...vajíčka na pánvi nikdy neuděláte tak, jako touto metodou. Pánev je rozpálená a nepoznáte kolik má stupňů. Franc. vejce budete dělat na vodní lázni, aby jsme dosáhli kašovité konzistence vajec. Bližší info dále v receptu.




Co budeme potřebovat?

  • Vejce - 1 větší porce cca. 3-4 vejce
  • Smetanu na šlehání - cca 30ml na 1 porci
  • Kousek másla
  • Worchester
  • Citrónová šťáva
  • Sůl
  • Pepř
  • Bazalka
  • Petržel
  • Pažitka
  • Kousíček česneku (asi půlka stroužku)
  • Pár plátků slaniny
  • Pečivo (jako přílohu)
Postup

   Do hrnce napustíme vodu ( tak aby když se tam položí mísa, se voda dotýkala dna ) a necháme přijít k varu. Lehce  ztlumte sporák tak, aby byla voda horká, ale nevařila se ( měla by být těsně pod bodem varu cca 90°). Dejte na hrnec mísu a nechte rozpustit máslo. Když je máslo rozpuštěné sundejte mísu z hrnce a přidejte vejce a smetanu podle chuti. Vraťte zpátky na hrnec(pořád dávejte pozor aby voda nevřela) a začněte šlehat. Je to docela dřina, protože trvá celkem dlouho než vajíčka zhoustnou, ale asi po 15 minutách byste měli vidět že už to "kašovití". Přikápněte trošku worchestru a citrónové šťávy. Dodělejte na požadovanou hustotu, já to mám nejradši, když tam nejsou takové ty kousky a je to jenom kaše, ale záleží na každém, jak to má rád :). Když máte tedy vajíčka požadovaně hustá sundejte opět mísu z hrnce a přidejte nasekané bylinky a opravdu dobře nasekaný kousek česneku. Osolte, opepřete a všechno důkladně promíchejte. Na vedlejší pánvi na trošce oleje osmažte plátky slaniny do křupava (můžete přidat kousíček cibule). Pečivo rozpečte v troubě nebo toustovači.

Servírování
     Vajíčka naložte na talíř, dozdobte bylinkami(sušená petrželka okolo vypadá hezky:)) a položte kousky slaniny. Přidejte rozpečené pečivo. Výborná a sytá snídaně je na světě. Vajíčka servírujte dokud jsou teplá, potom začínají tvrdnout a potom co zchladnou úplně už nejsou tak dobrá.


Recept je docela časově náročný, ale snídaně má být nejdůležitější jídlo dne, tak přes víkend si určitě ten čas na to najdete :)

Tak dobrou chuť přeji!

Příště se můžete těšit na nějaký hlavní chod



pátek 26. července 2013

Gazpacho-studená polévka

Gazpacho


 Tak jsem tu s prvním receptem, zkuste, komentujte, kritizujte :)
Máme léto, venku vedro a asi nikdo nemá chuť na teplou polévku. Ale, jak se říká, polévka je grunt :D. Tak co s tím? Odpověď je jednoduchá GAZPACHO. 
Co to je? Je to španělská studená zeleninová polévka. Každý ji dělá jinak, tak vám představím svůj recept.


Tak se pustíme do vaření.

Co budeme potřebovat:
              Stolní mixér(dá se nahradit tyčovým, ale budete s tím mít zbytečně moc práce )
              Asi kilo rajčat
              Půlka velké cibule(nebo celá menší)
              Velká červená paprika
              Asi 3/4 okurky hadovky
              Asi 50-100ml smetany
              3-6 stroužků česneku
              Olivový olej
              Sůl(lepší mořská)
              Pepř
              Čerstvá petrželka
              Čerstvá bazalka
              Asi 50g parmazánu
              Vinný ocet
              Máslo
              3 rohlíky, nebo kus jiného pečiva


Postup:
       Naprosto jednoduché :) Rajčata napařte v horké vodě a pak je prolijte studenou vodou, oloupejte slupku, nakrájejte a zbavte jadérek. Zbytek zeleniny nakrájejte na kostičky a naházejte do mixéru k rajčatům. Rohlíky namočte do vody a přidejte k zelenině. Přidejte cibuli a česnek. Rozemelte. Když to bude už kašička, přilijte smetanu a trochu oliváče (asi 2 lžíce). Zase promixujte a nakapte pár kapek vinného octa. Přihoďte parmazán a kousek másla. Zase trošku promixujte a přidejte bylinky a sůl s pepřem. Nechte propracovat mixérem, ochutnejte a dochuťte podle potřeby solí nebo pepřem. 

Máte hotovo, teď už jen nechte polévku aspoň 10min odpočívat v lednici a můžeme servírovat :))



Servírování

       Polévku naservírujeme do hlubokého talíře, nebo misky. Pokapte olivovým olejem, dozdobte kouskem petrželky. Podávejte s rozpečeným, nebo čerstvým pečivem :)



Omlouvám se za špatnou kvalitu fotky, foceno starším telefonem :D


Přeji dobrou chuť 
Tak to zkuste, komentujte, kritizujte


Mějte se a brzy s dalším receptem ;)

Začínám

 Zdravím, 
   jmenuji se Martin Klein a vaření je moje velké hobby, proto jsem si založil tento blog.
Pokusím se sem vkládat svoje recepty a budu velice rád, když dostanu odezvu co by se dalo zlepšit a jak vám po případě chutnalo :) Vařím všechny druhy kuchyně, od české, přes italskou, asijskou až po americké pochoutky. Doufám, že se vám moje stránka bude líbit a recepty budou užitečné :)


První recept již brzy :) můžete se těšit na studenou španělskou polévku "gazpacho".


Tak zatím