Spaghetti s rajčatovou omáčkou a bazalkou
Budeme potřebovat
- Asi kilo rajčat (můžete si ulehčit práci s loupáním a použít loupaná v plechovce, ale ze zkušeností preferuji čerstvá)
- Česnek
- Olivový olej
- Bazalku
- Parmazán
- Asi 200ml vývaru(zase pro urychlení můžete v hrníčku s horkou vodou rozpustit půl kostky zeleninového bujónu, ale vývar je vývar)
- Spaghetti
- Sůl
- Pepř
Postup
Do hrnce dejte vodu a přiveďte k varu. Vodu osolte opravdu hodně, zastávám názor, že kvalitní pasta nejde přesolit. Když voda vře vložte pastu pořádně promíchejte a vařte, za občasného promíchnutí, po dobu uvedenou na obale( to je důležité, nejde říct jednotný čas všech těstovin, každý výrobce má malinko jiné těsto a proto je doba vaření pro každého rozdílná)
Vemta rajčata a na spodní straně je nařízněte do x. Dejte je do nějaké misky a zalijte horkou vodou. Asi po 30 vteřinách je zchlaďte a oloupejte(mělo by to jít krásně). Rozpalte rendlík(nebo pánev) přilejte olivový olej a nechte opražit celé stroužky česneku (nemusíte ani loupat). Rajčata si mezitím nakrájejte na co nejmenší kousky. Když je česnek hnědý, vyndejte ho, olej by teď měl krásně vonět po česneku. Vhoďte nasekaná rajčata, osolte, opepřete (pozor když tam budete dávat rajčata, pravděpodobně začne olej dost prskat, párkrát už jsem se takhle spálil). Nechte chvilku osmahnout a přilejte vývar, promíchejte a nechte tak 3 minutky vařit. V tomhle momentě používám šťouchadlo na bramborovou kaši a rajčata trošku rozšťouchám. Teď přidáme nastrouhaný parmazán. Nevím přesně kolik, ale to udhadnete. Omáčka by měla být lehce vodová, ne úplně hustá. A nakonec nasekaná bazalka. Teď už to nechte jen tak 2 minutky bublat a máme hotovo.
Servírování
Odeberte porci spaghett do nějaké misky nebo hrnce vedle a tam jí smíchejte s omáčkou. Naservírujte do hlubokého talíř a posypte nastrouhaným parmazánem. Navrch už jen kousek bazalky a je hotovo. Při servírování spaghett by jste měli strávníkovi poskytnout velkou kulatou lžíci a vidličku se 3 hroty, ale je to jedno :D.
Tak přeji dobrou chuť