úterý 20. srpna 2013

Anglický oběd? - Fish&Chips

Zdravím,
  dneska vám představím tento úžasný anglický recept. Vařil jsem to pro svého anglického kamaráda a moc mu to chutnalo, tak snad vám bude taky. Musíte si koupit kvalitní bílou rybu, nejlépe tresku. Doporučuji si taky sehnat anglický ocet. Mají ho třeba v Lidlu, při anglickém týdnu. Tento ocet není tak agresivní a je naprosto dokonalý na rybu.




Budeme potřebovat (cca.4 porce):

ocet z Lidlu
Postup:
       Naporcujeme si tresku. Musíme jí dokonale vyčistit od kostí a kůže. Poté si ji naporcujte na požadovanou velikost. Z mouky, vody, vejce a soli (můžete použít i pivo) si umíchejte těstíčko, je to taková "šlichta" a docela blbě se to obaluje, ale za chvilku se vám to začne dařit :). Teď obalenou rybku hodíme na pánev a na trošce oleje osmažíme do zlatova. Těstíčko krásně ztvrdne a bude křupavé a ryba vevnitř zkřehne.


Servírování:
        Nandejte hranolky a rybu. Hranolky polijte majolkou a rybu pokápněte anglickým octem. Na vrch dejte plátek citrónu a posypejte sušenou petrželkou, jestli chcete použijte i čerstvou na dozdobení.



Recept, jak jsem už psal, mám odzkoušený na Angličanovi a prošlo to dobře, snad vám bude chutnat také :)
Máte zkušenost s děláním fish and chips?
Mějte se a vařte ;)

Když majonéza, tak jedině domácí

Ahoj,
  dneska krátký receptík na domácí majolku. Je to spíš postup než recept. Můžete si tam přimíchat co chcete :). Předvedu pouze postup na základní majonézku. Jdem na to.

Potřebujeme (cca.2 porce):

  • Žloutek
  • Dijonská hořčice
  • Sůl
  • Pepř
  • Vinný ocet (bílý)
  • Trošku citronové šťávy(podle chuti)
  • Lžička cukru
  • Olej cca. 150-200ml
Postup
      Žloutek dejte do misky a vemte si metličku. Do žloutku přidejte lžičku dijonské hořčice, osolte a opepřete. Začněte šlehat. Když se všechno hezky spojí přilejte trošku oleje(musíte opravdu málo) a prošlehejte s vajíčkem, aby se to spojilo. S olejem toto opakujte dokud nebude mít majonéza požadovanou hustotu jakou si představujete. Olej zahušťuje, pokud to máte moc husté použijte trošku vody. Přikápněte malinko octa, citronové šťávy a lžičku cukru. Prošlehejte a máte hotovo :)


Je to moc jednoduché a daleko chutnější než kupované. Snad bude mít úspěch. Občas přidávám ještě nasekanou čerstvou petrželku nebo pažitku.
Co přidáváte vy? Máte jiný recept? 
Mějte se fajně :)

neděle 18. srpna 2013

Holandské kuličky

Zdravím :)
  Tak přináším recept na slíbené holandské kuličky. Je to moc jednoduché a dobré :) my jsme dělali takové malé, protože byly určeny na raut, ale samozřejmě velikost je jen na vás :) Jdeme na to




Budeme potřebovat:


  • Mleté maso asi kilo (2:1 vepřové:hovězí...600g:300g)-tento poměr mi docela vyhovuje, ale můžete si to klidně upravit)
  • Tvrdý sýr např.gouda(sýr musí mít aspoň 40% tuku, aby se moc neroztekl), množství podle chuti
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 větší cibule
  • Olej(slunečnicový, řepkový)
  • 1 vejce
  • Strouhanka
  • mléko
  • starší rohlík


Postup:
        Hezky si na pánvičce na střední teplotě na trošce olivového oleje osmahnem cibulku. Když trochu zhnědne odstavíme a necháme zchladnout. Poté se vrhneme na maso. Maso dáme do misky a promícháme, přidáme vajíčko. Osolte, opepřete a pořádně promíchejte. Cibulka už by neměla být horká, tak ji přidejte k masu. Přidejte rohlík, který jste si předem namočili do mléka a nastrouhaný sýr. Promíchejte a dejte aspoň na 20 minut uležet do lednice.
          20 minut uběhlo? Jdeme péct :). Zapněte si troubu (asi na 200°). Připravte pánev(můžete použít tu, kde jste dělali cibulku) a dejte na ní olej. Z masa si vytvarujte kuličky a z každé strany je maličko osmahněte na pánvi. Je to proto, aby šťáva z masa zůstala v masu a při pečení v troubě nevytekla. Teď si osmažené kuličky vyskládejte na plech s pečícím papírem a lehce je pokapejte slunečnicovým olejem. Dejte je do předehřáté trouby a pečte tak 6 minut. Po 10 minutách zkontrolujte, pokud když do nich píchnete se maso nelepí, máte hotovo :).

Servírování:
           My jsme je napichovali na špejle, protože jak jsem říkal, připravovali jsme je na raut. Ale mohu vám k nim doporučit např.holandskou omáčku, ale na tu recept až někdy příště, když budete chtít, nebo jako hlavní chod s bramborovou kaší.


Fotka stolu z rautu

Snad budou chutnat :)
Pište postřehy, kritiku atd.
Chtěli byste recept na něco určitého, zkuste mi napsat do komentářů. 

Mějte se a ať vám to vaří :))

čtvrtek 15. srpna 2013

Je libo italský chléb?

Tak jsem tu se slíbeným receptem na domácí chleba. Tenhle chleba mám vyzkoušený a zatím všem chutnal :D. Jedná se o Italský chléb focaccia. Nádhera tohoto receptu je v tom, že chléb si můžete upravit podle sebe. Například na vrch dát olivy, česnek atd. Já vám ukážu základní recept do kterého dávám mořskou sůl a kmín. Nebudu to prodlužovat a přejdeme rovnou k receptu :)


Na 1 větší chléb(2 malé) potřebujeme:

  • 500g hladké mouky + mouku na válení
  • 20g čerstvého droždí
  • Olivový olej
  • 200ml vody
  • Mořská sůl
  • Kmín
  • Normální sůl
  • 1 vajíčko
Postup:
      Do mísy si dejte droždí a zalijte ho vlažnou vodou. Droždí rozmíchejte ve vodě a přisypávejte mouku. Když máte rozmíchanou všechnu mouku, přilijte asi tak 2 lžíce olivového oleje a těsto osolte. Pořádně promíchejte a nechte kynout, aspoň 20-30 minut.
      Když nám těsto nakynulo, vemte tu mísu s těstem a těsto vyndejte. Nezapomeňte rozehřát troubu :). Bude se dost lepit, takže doporučuji si ruce obalit v mouce, aby se těsto tak moc nepřichytávalo. Teď si pomoučete plochu, kde chcete těsto propracovat a chněťte. Až se přestane lepit, máte hotovo. Já ho teď vždycky jenom trošku natáhnu a dám na plech, ale můžete si ho vytvarovat jak je libo. Viděl jsem čtverec, kruh atd.. Pokud chcete 2 malé, tak si těsto rozdělte a udělejte si prostě 2 :) 
      Když máme těsto na plechu rozmícháme si vajíčko v nějaké misce s troškou olivového oleje(cca 2 lžičky). Vememe kmín a mořskou sůl, posypeme vrch chleba, tak jak to máte rádi. Rukou namačkejte kmín a sůl dovnitř do chleba. Je to protože chleba přijme chuť soli a kmínu a taky budou v chlebu držet. Teď už to jen pomažte vajíčkem s olejem a dejte do trouby. Já ho peču cca na 200°C asi 20 minut. Že máte hotovo poznáte, když chleba zhnědne a udělá se mu kůrka, pak zkuste párátkem jestli se vnitřek ještě nelepí :).
      Hotový chleba vydejte z trouby a pokapte ještě troškou oleje a nechte ho zchladnout. Kdyby ste ho nakrájeli teplý, tak vám spadne. 

Osobně mám tento chléb moc rád a tak doufám, že i u vás bude mít úspěch.
Pište vaše postřehy a zkušenosti s domácími chleby. 
Mějte se a ať se daří v kuchyni :))


středa 14. srpna 2013

Fotky z víkendu

Fotky z víkendového rautu

Ahoj, 

tak jsem víkend zdárně přežil. Jak v sobotu tak v neděli jsme od rána stáli v kuchyni a připravovali jídlo. Byla to opravdu makačka, ale bavilo mě to :)
Hostům chutnalo a to je hlavní.

Tady je pár fotek z neděle.

salát z políčku, cherry rajčátek s bazalkovým dresingem a troškou balsamika

míchaný zeleninový salát s jogurtovým dresingem

listoví "šneci" na 4 způsoby

4 druhy předkrmů

obalované cuketky s citrónem

mini holandské kuličky s paprikovým dipem

minihambáče s domácí tatarkou(ta není vidět :D)

celý stůl, v pozadí já :D

Takže všechno dobře dopadlo, jak už jsem psal, hostům chutnalo. Koukněte a pište na co z těchto jídel by vás zajímal recept :)

Zítra recept na domácí chleba :)





pátek 9. srpna 2013

Víkendový raut

Zdravím,

 moc teď nestíhám, protože se připravujeme na víkend, kdy k nám dorazí asi 25 rodinných známých. Po delší době se u nás sejde 5 rodin. Bude to opravdu makačka, protože budu dělat s přítelkyní catering :D. Budeme připravovat velké množství předkrmů, saláty, nějaké maso a samozřejmě i něco sladkého. Níže jsem vám napsal co vše budeme připravovat, kdyby vás cokoli zaujalo napište mi do komentáře a já sem dám recept. 
Celý týden jsme přemýšleli co budeme nakonec všechno vařit a včera se nám povedlo menu dodělat. Snad to bude mít úspěch. Budou u nás jak děti tak dospěli, takže doufám, že si  každý najde něco co mu bude chutnat.

 Jdeme na menu.

Menu


  • Gazpacho ( prý má být teplo tak sand studená polévka bodne :))
  • Naložené olivy v česneku
  • Sladkokyselé cibulky
  • Cherry rajčata s mozzarelou, chorizem a bazalkou
  • Ovoce se sýrem a ořechy
  • Listový závin na 4 způsoby - sýr, slanina, sladká cibulka a špenát
  • Tzaziky
  • Zeleninový salát + 3 až 5 druhů zálivek
  • Domácí focaccia (italský chléb)
  • Mini holandské kuličky
  • Mini hamburgery
  • Cuketové řízky
  • K masu domácí tatarka
  • Skládány jahodový dort
  • Domácí zmrzlina s olivovým olejem
To je asi všechno, bude to makačka, ale teším se na to. Snad se všechno povede. Tak pište co vás zaujalo. V pondělí dám vědět, jak to dopadlo. Držte nám palce.

Ps. přikládám jednu fotku z víkendového grilování. /Vepřový steak s grilovanou cibulkou a opečená bagetka/
Určitě se můžete těšit, že nějaký post o grilování se tu objeví.



Mějte se a ať vám to vaří. :)


pondělí 5. srpna 2013

Panna cotta s jahodovou polevou

Panna cotta


Zdravím, delší dobu jsem se sem nedostal, tak se pokusím to napravit italským dezertíkem. Panna cotta je vlastně svařená smetana s cukrem a želatinou. Jako poleva se používají lesní plody nebo např. čokoláda. Já jsem si připravil panna cottu s jahodovou polevou. Jdem na to



Potřebujeme (na 4-6 porcí, podle velikosti formičky)

  • 500ml smetany ke šlehání
  • Cukr
  • Želatinu (já používám pláty, ale můžete použít i sypkou, ale jelikož s ní nemám zkušenost, musíte vyzkoušet kolik jí tam dát) - 5 plátů
  • Hrst jahod (já použil mražené, vůbec to nevadí)
  • Vanilkový lusk
  • Červené víno(stačí 50ml)
  • Citronová šťáva
  • Máta
  • Bazalka
  • Třtinový cukr

Postup

    Smetanu vlijte do menšího hrnce a na malém plameni zahřívejte. Přidejte 4 lžíce cukru(můžete míň pokud moc nesladíte, ale jelikož poleva je trošku kyselejší, dobře se to vyváží) a míchejte dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu a vařte asi 4 minutky. Mezitím co se smetana vaří si odřízněte půlku lusku vanilky, rozkrojte ho v půlce a nožem vyškrabejte to černý zevnitř. To co se vám podařilo vypreparovat z vanilky přidejte ke smetaně a promíchejte. Nechte dovařit ty 4 minutky a sundejte z plotýnky. V hlubokém talíři nebo misce si namočte pláty želatiny a nechte je tak 3 minutky(až změknou). Potom vložte změklé pláty želatiny do smetany a míchejte, dokud se úplně nerozpustí a směs trošku neztuhne. Ono to neztuhne moc, nebude to úplně jako puding , ale poznáte to. Teď nalejte panna cottu do formiček, můžete použít mističky, cokoli(já jsem použil i silikonovou formičku na muffiny). A teď do lednice aspoň na 5 hodin! Chce to nechat takhle dlouho jinak to pořádně neztuhne a při vyklopení se to rozteče.

    Jdem na polevu. Vemte stolní mixér a dejte tam jahody s cukrem (tak 2 lžíce) a nalijte víno. Pořádně rozmixujte, úplně na jemno. Teď nalijte rozmixovanou směs do malého hrnce a postavte na plotnu. Přilejte citronovou šťávu (tady podle chuti, nedokážu říct kolik, záleží i jaké máte jahody, víno..musíte ochutnat). Přiveďte k varu a vařte tak 4 minutky. Odstavte, nechte zchladnout a dejte to k panna cottě do lednice.

Servírování
    Vyklopení z formiček. Ohřejte si vodu a dejte ji do nějaké misky, vždycky když budete chtít panna cottu vyklopit dejte formičku do horké vody. Panna cotta se zahřeje a trošku povolí, ale pokud se vám stane(jako mě :D) že to stejně nepujde, tak vemte nožík, nebo druhou stranu lžičky a objeďte formičku po straně a pak už to pujde :). No máme vyklopeno. Postavte panna cottu na talíř, polijte polevou. Teď si vemte bazalku a mátu. Nasekejte je na proužky a položte na panna cottu. Zasypte třtinovým cukrem a na vrch kousíček bazalky. A je to :)



Doufám, že se vám recept líbil.
Dobrou chuť.
Děláte taky panna cottu? Máte nějaké vychytávky?



pátek 2. srpna 2013

Nedělní oběd?

Americká klasika - HAMBÁČ


  Ahoj. Určitě jste každý byl alespoň 1 v životě v Mcdonalds nebo nějakém fastfoodu s hamburgry. Zkuste si udělat svůj domácí a zjistíte, že je to neporovnatelné :). Dneska vám představím hamburger se zeleninou, sýrem a jako přílohu si uděláme hranolky. Léto je v plném proudu a hamburgery jsou výborné na grilu. Záleží na vás jaký způsob přípravy si vyberete


Co budeme potřebovat

  • Mleté maso (nejlépe když si ho umelete sami, to kupované, už namleté, není tak kvalitní) a to hovězí : vepřové == 7 : 3 , to znamená na kilo masa 700g hovězího a 300g vepřového (kilo masa vystačí asi na 6-8 hamburgerů, záleží, jak je děláte velké)
  • Vajíčko
  • Strouhanka (asi 3-4 hrsti)
  • Cibule (1 větší)
  • Červená cibule (2-3 podle velikosti)
  • Oliv. olej
  • Ledový salát
  • Rajčata
  • Červené víno
  • Vinný ocet (mám radši bílý, ale můžete použít i červený)
  • Sůl
  • Pepř
  • Cukr
  • Voda
  • Máslo
  • Hamburgerové žemle
  • Majonéza
  • Kečup ( nejlépe domácí, nebo použijte Heinz a ještě je dobrý ten z Lidlu se zeleným víčkem :D)
  • Dijonská hořčice 
  • Citronová šťáva
  • Čerstvá petrželka
  • Bazalka
  • Brambory na hranolky (počet brambor nějak odhadněte podle porcí, nejlíp aby zaplnily po nakrájení plech)
  • Špejle

Postup
   Nejdřív si připravíme maso. Maso buď namelte, nebo vyndejte z obalu a vložte do nějaké velké misky. Na pánvi si rozehřejte trochu olivového oleje a orestujte asi pulovinu vetší cibule. Když cibulka změkne a začne chytat barvu, odstavte a nechte minutku na zchlazení. Když je cibulka trošku zchladlá, nalijte ji společně s olejem (ten co zůstal na pánvi) k masu. Přidejte 1 vajíčko a začněte hňácat. Když se všechno propojí přidejte strouhanku. Je potřeba aby se maso tolik nelepilo, ale dejte pozor, aby se nezačalo rozpadat. Kdybyste dali moc strouhanky, nalijte tam maličko oliv. oleje. Tak teď maso hezky propracujte a udělejte takový váleček, ten nechte v misce a přehoďte přes ní utěrku, nebo nějaký hadr. Nechte maso aspoň 20 minut odpočívat.
    Tak teď se pustíme do přípravy hranolek. Zapněte troubu (asi 220°, ale nedokážu to přesně říct, protože peču ve staré, dosti pofidérní, troubě a ta teplota tam si dělá co chce :D ) Brambory oloupejte, nakrájejte na požadovanou velikost. Hoďte je na plech, posolte (můžete docela dost), já i pepřím. Můžete přidat jakékoliv bylinky, které máte rádi (zkuste třeba nasekanou bazalku ;) ). Pokapte olivovým olejem a dejte do trouby. Měli by se péct asi 40 minut. Hlavně je občas zkontrolujte, ať se vám nepřipálej. Že jsou hotový poznáte tak, že začnou hnědnout :D
    Hranolky se pečou, maso odpočívá, jdem na sladkou cibulku. Nakrájejte červenou cibulku. Na pánvi si připravte karamel (prostě nasypte cukr na rozpálenou pánev a počkejte až zhnědne a začne se táhnout. Když máte karamel vhoďte do pánve kousek másla a nakrájenu červenou cibulku. Chylku restujte, cibulka by měla změknout. Teď to zalejte asi 150ml červeného vína a trošku vody asi 50ml. Pokud nemusíte vůni vína, můžete změnit poměr vody a vína, ale vína bych nedával míň než 1/4. promíchejte, stáhněte plamen a nechte vařit dokud se nevypaří přebytek tekutin. Asi po 20 minutách by vám měla zůstat jenom krásně šťavnatá slaďounká cibulka.
    Nevím jak jste na to s hranolkama, tak si zatim uděláme dresing. Vemte misku a do ní dáme majonézu, kečup a hořčici ( poměr 6:4:1 , ale můžete si to upravit podle své chuti). Promíchejte a zakápněte trochou citronové šťávy. Nasekejte petrželku a bazalku a přihoďte. Osolte, opepřete. Teď dejte dresing do lednice vychladit.
    Pokud máte hranolky hotové můžeme se pustit do masa. Maso si rozdělte na požadovaný počet dílků a vytvarujte kuličky. Z kuliček se lehce udělá placička. Rozpalte pánev, kápněte trošku olejte, ale tentokrát buď slunečnicový nebo arašídový. Maso osmahněte asi minutku z každé strany a ustavte na plech s pečícím papírem. Pak strčte do trouby(nechte teplotu kolem 200°) a nechte péct asi 5 minut. Zkontrolujte to špejlí, když je maso měkké a na špejli se nelepí, máte hotovo.
    Teď už jen dejte rozpéct želme a nakrájejte zeleninku do hambáčů(rajčata, salát, okurku, opradu si tam můžete dát cokoliv)

Servírování
     Vemte si spodní část žemle, namažte dresingem a dejte tam maso. Na maso dejte sýr. Trošku sladké cibulky(já ji většinou dávám fakt malinko a dávám vedle, protože má opravdu velice zvláštní chuť a né každému bude chutnat).A teď se můžete vyřádit s zeleninou. Nakonec ještě zakápněte dresingem a přiklopte vrchní částí žemle. Pro servírování doporučuji propíchnout hambáč špejlí, aby se nerozjížděl :D. Ták teď naberte hranolky, na ně trochu dresingu. Nějakou oblohu..rajčata, trošku salátu, okurka. A můžeme servírovat :)


Tak doufám, že pro vás bude tento článek inspirací proč se vyhnout fastfoodům :D. Domásí je lepší a víte co jíte ;).
Budu rád za případné vychytávky které vás napadnou atd.
Kdyžtak pak napište do komentářů jak hambáče dopadly :P

Tak dobrou chuť !
Příště asi nějaký dezertík.