sobota 27. července 2013

Pořádná snídaně

Francouzská míchaná vajíčka se slaninou


 Zdravím,
   tak jsem tu zase s dalším receptem. Tentokrát se vám pokusím představit francouzská vajíčka. Jsou to jiným způsobem míchaná vejce. Ne jak to všichni známe na pánvi...vajíčka na pánvi nikdy neuděláte tak, jako touto metodou. Pánev je rozpálená a nepoznáte kolik má stupňů. Franc. vejce budete dělat na vodní lázni, aby jsme dosáhli kašovité konzistence vajec. Bližší info dále v receptu.




Co budeme potřebovat?

  • Vejce - 1 větší porce cca. 3-4 vejce
  • Smetanu na šlehání - cca 30ml na 1 porci
  • Kousek másla
  • Worchester
  • Citrónová šťáva
  • Sůl
  • Pepř
  • Bazalka
  • Petržel
  • Pažitka
  • Kousíček česneku (asi půlka stroužku)
  • Pár plátků slaniny
  • Pečivo (jako přílohu)
Postup

   Do hrnce napustíme vodu ( tak aby když se tam položí mísa, se voda dotýkala dna ) a necháme přijít k varu. Lehce  ztlumte sporák tak, aby byla voda horká, ale nevařila se ( měla by být těsně pod bodem varu cca 90°). Dejte na hrnec mísu a nechte rozpustit máslo. Když je máslo rozpuštěné sundejte mísu z hrnce a přidejte vejce a smetanu podle chuti. Vraťte zpátky na hrnec(pořád dávejte pozor aby voda nevřela) a začněte šlehat. Je to docela dřina, protože trvá celkem dlouho než vajíčka zhoustnou, ale asi po 15 minutách byste měli vidět že už to "kašovití". Přikápněte trošku worchestru a citrónové šťávy. Dodělejte na požadovanou hustotu, já to mám nejradši, když tam nejsou takové ty kousky a je to jenom kaše, ale záleží na každém, jak to má rád :). Když máte tedy vajíčka požadovaně hustá sundejte opět mísu z hrnce a přidejte nasekané bylinky a opravdu dobře nasekaný kousek česneku. Osolte, opepřete a všechno důkladně promíchejte. Na vedlejší pánvi na trošce oleje osmažte plátky slaniny do křupava (můžete přidat kousíček cibule). Pečivo rozpečte v troubě nebo toustovači.

Servírování
     Vajíčka naložte na talíř, dozdobte bylinkami(sušená petrželka okolo vypadá hezky:)) a položte kousky slaniny. Přidejte rozpečené pečivo. Výborná a sytá snídaně je na světě. Vajíčka servírujte dokud jsou teplá, potom začínají tvrdnout a potom co zchladnou úplně už nejsou tak dobrá.


Recept je docela časově náročný, ale snídaně má být nejdůležitější jídlo dne, tak přes víkend si určitě ten čas na to najdete :)

Tak dobrou chuť přeji!

Příště se můžete těšit na nějaký hlavní chod



1 komentář:

Děkuji za vaše komentáře :)