středa 31. července 2013

Spaghetti al pomodoro e basilico

Spaghetti s rajčatovou omáčkou a bazalkou


 Ahoj! Dneska se přesuneme do Itálie. Dneska vám ukážu jak udělat jednu z nejlepších (a přitom velice jednoduchou) příprav pasty. V italské kuchyni je pár důležitých pravidel: jednoduchost pokrmu(nikdy nemíchejte moc chutí do jednoho pokrmu), čerstvost surovin(nejlepší je, když si zajdete k nějakému farmáři, nebo na trh, tak kvalita potravin je úplně někde jinde, něž když je koupíte v supermarketu), kvalitní olivový olej(já používám nejvíce řecký, protože mi chutná a krásně voní, ale je to na vás, jaký si najdete), kvalitní pasta. Já vím, že kvalitní těstoviny jsou dražší, ale prosím, nekupujte v supermarketu "špagety" za 8 korun. Já preferuji běžně dostupnou značku Barilla, dá se sehnat ve všech supermarketech, cena je vyšší, ale ta chuť je nesrovnatelná. Nenaleťte podvodníkům jako panzani. Kvalitní těstoviny poznáte podle vroubkování na straně(omáčka se v nich drží, kdyžto na levných stéká). Pokud vás více zajímá problematika pasty, zkoukněte video od Romana Vaňka - Peklo na talíři, díl těstoviny. Tak dost teorie, pustíme se do toho.


Budeme potřebovat
  • Asi kilo rajčat (můžete si ulehčit práci s loupáním a použít loupaná v plechovce, ale ze zkušeností preferuji čerstvá)
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Bazalku
  • Parmazán
  • Asi 200ml vývaru(zase pro urychlení můžete v hrníčku s horkou vodou rozpustit půl kostky zeleninového bujónu, ale vývar je vývar)
  • Spaghetti 
  • Sůl
  • Pepř
Postup
     Do hrnce dejte vodu a přiveďte k varu. Vodu osolte opravdu hodně, zastávám názor, že kvalitní pasta nejde přesolit. Když voda vře vložte pastu pořádně promíchejte a vařte, za občasného promíchnutí, po dobu uvedenou na obale( to je důležité, nejde říct jednotný čas všech těstovin, každý výrobce má malinko jiné těsto a proto je doba vaření pro každého rozdílná)

     Vemta rajčata a na spodní straně je nařízněte do x. Dejte je do nějaké misky a zalijte horkou vodou. Asi po 30 vteřinách je zchlaďte a oloupejte(mělo by to jít krásně). Rozpalte rendlík(nebo pánev) přilejte olivový olej a nechte opražit celé stroužky česneku (nemusíte ani loupat). Rajčata si mezitím nakrájejte na co nejmenší kousky. Když je česnek hnědý, vyndejte ho, olej by teď měl krásně vonět po česneku. Vhoďte nasekaná rajčata, osolte, opepřete (pozor když tam budete dávat rajčata, pravděpodobně začne olej dost prskat, párkrát už jsem se takhle spálil). Nechte chvilku osmahnout a přilejte vývar, promíchejte a nechte tak 3 minutky vařit. V tomhle momentě používám šťouchadlo na bramborovou kaši a rajčata trošku rozšťouchám.  Teď přidáme nastrouhaný parmazán. Nevím přesně kolik, ale to udhadnete. Omáčka by měla být lehce vodová, ne úplně hustá. A nakonec nasekaná bazalka. Teď už to nechte jen tak 2 minutky bublat a máme hotovo.

Servírování
       Odeberte porci spaghett do nějaké misky nebo hrnce vedle a tam jí smíchejte s omáčkou. Naservírujte do hlubokého talíř a posypte nastrouhaným parmazánem. Navrch už jen kousek bazalky a je hotovo. Při servírování spaghett by jste měli strávníkovi poskytnout velkou kulatou lžíci a vidličku se 3 hroty, ale je to jedno :D.


Tak přeji dobrou chuť

6 komentářů:

Děkuji za vaše komentáře :)