pátek 2. srpna 2013

Nedělní oběd?

Americká klasika - HAMBÁČ


  Ahoj. Určitě jste každý byl alespoň 1 v životě v Mcdonalds nebo nějakém fastfoodu s hamburgry. Zkuste si udělat svůj domácí a zjistíte, že je to neporovnatelné :). Dneska vám představím hamburger se zeleninou, sýrem a jako přílohu si uděláme hranolky. Léto je v plném proudu a hamburgery jsou výborné na grilu. Záleží na vás jaký způsob přípravy si vyberete


Co budeme potřebovat

  • Mleté maso (nejlépe když si ho umelete sami, to kupované, už namleté, není tak kvalitní) a to hovězí : vepřové == 7 : 3 , to znamená na kilo masa 700g hovězího a 300g vepřového (kilo masa vystačí asi na 6-8 hamburgerů, záleží, jak je děláte velké)
  • Vajíčko
  • Strouhanka (asi 3-4 hrsti)
  • Cibule (1 větší)
  • Červená cibule (2-3 podle velikosti)
  • Oliv. olej
  • Ledový salát
  • Rajčata
  • Červené víno
  • Vinný ocet (mám radši bílý, ale můžete použít i červený)
  • Sůl
  • Pepř
  • Cukr
  • Voda
  • Máslo
  • Hamburgerové žemle
  • Majonéza
  • Kečup ( nejlépe domácí, nebo použijte Heinz a ještě je dobrý ten z Lidlu se zeleným víčkem :D)
  • Dijonská hořčice 
  • Citronová šťáva
  • Čerstvá petrželka
  • Bazalka
  • Brambory na hranolky (počet brambor nějak odhadněte podle porcí, nejlíp aby zaplnily po nakrájení plech)
  • Špejle

Postup
   Nejdřív si připravíme maso. Maso buď namelte, nebo vyndejte z obalu a vložte do nějaké velké misky. Na pánvi si rozehřejte trochu olivového oleje a orestujte asi pulovinu vetší cibule. Když cibulka změkne a začne chytat barvu, odstavte a nechte minutku na zchlazení. Když je cibulka trošku zchladlá, nalijte ji společně s olejem (ten co zůstal na pánvi) k masu. Přidejte 1 vajíčko a začněte hňácat. Když se všechno propojí přidejte strouhanku. Je potřeba aby se maso tolik nelepilo, ale dejte pozor, aby se nezačalo rozpadat. Kdybyste dali moc strouhanky, nalijte tam maličko oliv. oleje. Tak teď maso hezky propracujte a udělejte takový váleček, ten nechte v misce a přehoďte přes ní utěrku, nebo nějaký hadr. Nechte maso aspoň 20 minut odpočívat.
    Tak teď se pustíme do přípravy hranolek. Zapněte troubu (asi 220°, ale nedokážu to přesně říct, protože peču ve staré, dosti pofidérní, troubě a ta teplota tam si dělá co chce :D ) Brambory oloupejte, nakrájejte na požadovanou velikost. Hoďte je na plech, posolte (můžete docela dost), já i pepřím. Můžete přidat jakékoliv bylinky, které máte rádi (zkuste třeba nasekanou bazalku ;) ). Pokapte olivovým olejem a dejte do trouby. Měli by se péct asi 40 minut. Hlavně je občas zkontrolujte, ať se vám nepřipálej. Že jsou hotový poznáte tak, že začnou hnědnout :D
    Hranolky se pečou, maso odpočívá, jdem na sladkou cibulku. Nakrájejte červenou cibulku. Na pánvi si připravte karamel (prostě nasypte cukr na rozpálenou pánev a počkejte až zhnědne a začne se táhnout. Když máte karamel vhoďte do pánve kousek másla a nakrájenu červenou cibulku. Chylku restujte, cibulka by měla změknout. Teď to zalejte asi 150ml červeného vína a trošku vody asi 50ml. Pokud nemusíte vůni vína, můžete změnit poměr vody a vína, ale vína bych nedával míň než 1/4. promíchejte, stáhněte plamen a nechte vařit dokud se nevypaří přebytek tekutin. Asi po 20 minutách by vám měla zůstat jenom krásně šťavnatá slaďounká cibulka.
    Nevím jak jste na to s hranolkama, tak si zatim uděláme dresing. Vemte misku a do ní dáme majonézu, kečup a hořčici ( poměr 6:4:1 , ale můžete si to upravit podle své chuti). Promíchejte a zakápněte trochou citronové šťávy. Nasekejte petrželku a bazalku a přihoďte. Osolte, opepřete. Teď dejte dresing do lednice vychladit.
    Pokud máte hranolky hotové můžeme se pustit do masa. Maso si rozdělte na požadovaný počet dílků a vytvarujte kuličky. Z kuliček se lehce udělá placička. Rozpalte pánev, kápněte trošku olejte, ale tentokrát buď slunečnicový nebo arašídový. Maso osmahněte asi minutku z každé strany a ustavte na plech s pečícím papírem. Pak strčte do trouby(nechte teplotu kolem 200°) a nechte péct asi 5 minut. Zkontrolujte to špejlí, když je maso měkké a na špejli se nelepí, máte hotovo.
    Teď už jen dejte rozpéct želme a nakrájejte zeleninku do hambáčů(rajčata, salát, okurku, opradu si tam můžete dát cokoliv)

Servírování
     Vemte si spodní část žemle, namažte dresingem a dejte tam maso. Na maso dejte sýr. Trošku sladké cibulky(já ji většinou dávám fakt malinko a dávám vedle, protože má opravdu velice zvláštní chuť a né každému bude chutnat).A teď se můžete vyřádit s zeleninou. Nakonec ještě zakápněte dresingem a přiklopte vrchní částí žemle. Pro servírování doporučuji propíchnout hambáč špejlí, aby se nerozjížděl :D. Ták teď naberte hranolky, na ně trochu dresingu. Nějakou oblohu..rajčata, trošku salátu, okurka. A můžeme servírovat :)


Tak doufám, že pro vás bude tento článek inspirací proč se vyhnout fastfoodům :D. Domásí je lepší a víte co jíte ;).
Budu rád za případné vychytávky které vás napadnou atd.
Kdyžtak pak napište do komentářů jak hambáče dopadly :P

Tak dobrou chuť !
Příště asi nějaký dezertík.

7 komentářů:

  1. Děláte mi chutě:-) Tak ještě někoho, kdo by to udělal za mě, když sestarám o děti a nemůžu k plotně:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zaúkolovat děti jedině :) tenhle recept je dost časově náročný, cca. 3 hoďky v kuchyni. Děkuji za milý komentář :)

      Vymazat
  2. A něco vegetariánského by nebylo...? :-)

    World By Bella

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :)