pondělí 29. července 2013

Variace na caesar salad

Moje variace caesaru


Všichni známe ceasar salát. Je to úžasný salát, který vymyslel Ital žijící v Mexiku (:D) v první polovině 20.stol.. Chtěl vymyslet zajímavý pokrm pro turisty. Jelikož v Mexiku je teplo s řízkem by asi neuspěl, ale tento salát měl obravský úspěch. Normální caesar je římský salát, zálivka a krutony ( někdy se přidává kuřecí maso). Dneska se s vámi podělím o svoji verzi caesaru. Léto je tady, vedro, nikdo nemá moc chuť k jídlu, takže salátek geniální. Jdem na to.


Přísady

  • Římský salát - 2 hlávky
  • Dubový salát - 1/2 hlávky
  • Okurka - 1/2
  • Francouzská bageta, stačí půlka
  • Olivový olej
  • Česnek
  • Ančovičky (sardely-můžete použít filetky, ale né očka)
  • 3 žloutky
  • Dijonská hořčice
  • Majolka
  • Citrón
  • Kuřecí maso (nejlíp prsní řízky, stačí 3 kousky)
  • Worchester
  • Parmazán(gran moravia, gran padano-dá se nahradit levnější variantou :))
  • Sůl
  • Pepř
  • Bazalka
  • Petrželka
  • Třtinový cukr

Postup
      Jdem na to. Rozpalte pánev, nalijte olivák a dejte tam 3 stroužky česneku. Až česnek zhnědne vytáhněte ho(olej se ochutí lehce česnekem). Bagetku nakrájejte na kostičky a dozlatova orestujte na pánvi. Krutonky vyndejte a nakrájejte si maso. Já preferuji krájet ho na tenké plátky, ale můžete klidně na kousky, záleží na vás :). Maso osolte a opepřete. Přilejte do pánve po krutonkách trošku oleje a kuře osmahněte. Maso pustí štávu a krásně změkne. 
      Dresing-smíchejte 3 žloutky,asi 2 lžičky worchestru, 2 lžičky majolky, velkou lžíci dijonské hořčice, šťávu z 1 celého citrónu, sůl, pepř a malou lžičku třtinového cukru.  Přihoďte nasekané ančovičky, stačí 1-2(pokud máte filetky tak klidně 3) Promíchejte a zalijte asi 150ml oliv.oleje. Teď asi lžíci najemno nastrouhaného parmazánu. Ještě pořádně promíchejte a dejte do ledničky vychladit.
      Salát pořádně umyjte(opravdu pečlivě list po listu) a natrhejte do mísy. Nakrájejte okurku a přihoďte. Kleštěma nebo rukama to promíchejte (nemačkejte, jenom míchejte :D).
       Teď polejte salát dresingem, přidejte maso i se šťávou z pánve. Natrhejte bazalku a petželku a přidejte k salátu. Pořádně promíchat. Nyní už jenom dosolte nebo dopepřete podle chuti ;)


Servírování
      Chce to velký talíř :D. Naberte salát, tak aby v něm bylo od všeho něco. Z parmazánu si udělejte takové hoblinky. Na salát položte hoblinky parmazánu, pokapte troškou oliv.oleje (můžete použít i ocet balsamico) a dozdobte bylinkou :).



Salát je lehký, ale zasytí :) navíc je to dobrota :D
Tak ať vám chutná ;)

3 komentáře:

Děkuji za vaše komentáře :)