čtvrtek 15. srpna 2013

Je libo italský chléb?

Tak jsem tu se slíbeným receptem na domácí chleba. Tenhle chleba mám vyzkoušený a zatím všem chutnal :D. Jedná se o Italský chléb focaccia. Nádhera tohoto receptu je v tom, že chléb si můžete upravit podle sebe. Například na vrch dát olivy, česnek atd. Já vám ukážu základní recept do kterého dávám mořskou sůl a kmín. Nebudu to prodlužovat a přejdeme rovnou k receptu :)


Na 1 větší chléb(2 malé) potřebujeme:

  • 500g hladké mouky + mouku na válení
  • 20g čerstvého droždí
  • Olivový olej
  • 200ml vody
  • Mořská sůl
  • Kmín
  • Normální sůl
  • 1 vajíčko
Postup:
      Do mísy si dejte droždí a zalijte ho vlažnou vodou. Droždí rozmíchejte ve vodě a přisypávejte mouku. Když máte rozmíchanou všechnu mouku, přilijte asi tak 2 lžíce olivového oleje a těsto osolte. Pořádně promíchejte a nechte kynout, aspoň 20-30 minut.
      Když nám těsto nakynulo, vemte tu mísu s těstem a těsto vyndejte. Nezapomeňte rozehřát troubu :). Bude se dost lepit, takže doporučuji si ruce obalit v mouce, aby se těsto tak moc nepřichytávalo. Teď si pomoučete plochu, kde chcete těsto propracovat a chněťte. Až se přestane lepit, máte hotovo. Já ho teď vždycky jenom trošku natáhnu a dám na plech, ale můžete si ho vytvarovat jak je libo. Viděl jsem čtverec, kruh atd.. Pokud chcete 2 malé, tak si těsto rozdělte a udělejte si prostě 2 :) 
      Když máme těsto na plechu rozmícháme si vajíčko v nějaké misce s troškou olivového oleje(cca 2 lžičky). Vememe kmín a mořskou sůl, posypeme vrch chleba, tak jak to máte rádi. Rukou namačkejte kmín a sůl dovnitř do chleba. Je to protože chleba přijme chuť soli a kmínu a taky budou v chlebu držet. Teď už to jen pomažte vajíčkem s olejem a dejte do trouby. Já ho peču cca na 200°C asi 20 minut. Že máte hotovo poznáte, když chleba zhnědne a udělá se mu kůrka, pak zkuste párátkem jestli se vnitřek ještě nelepí :).
      Hotový chleba vydejte z trouby a pokapte ještě troškou oleje a nechte ho zchladnout. Kdyby ste ho nakrájeli teplý, tak vám spadne. 

Osobně mám tento chléb moc rád a tak doufám, že i u vás bude mít úspěch.
Pište vaše postřehy a zkušenosti s domácími chleby. 
Mějte se a ať se daří v kuchyni :))


7 komentářů:

  1. Ten chleba je skvělý :) Jen se po něm zaprášilo O:)

    OdpovědětVymazat
  2. no skoda, ze nam taky nenaservirovali, ked sme boli v taliansku:) to by sme si inak pochutnali:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si ho udělej sama, je to strašně jednoduchý :) a i levnější než chleba z obchodu :)

      Vymazat
  3. Ahoj, na mém blogu je Giveaway o MaryKay best-seller řasenku Ultimate Black. Stačí splnit 3 základní jednoduché body a řasenka může být tvá. Nenech si to ujít.

    www.wooklook.blogspot.com

    a mimochodem, tvuj blog je fakt super,, jdu followovat :))) ja jsem kucharsky antitalent,, takze rada si neco podle tvych receptiku udelam a nauciim :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za podporu :) díky za pozvání na giveaway, ale řasenka pro mě opravdu není :D na blog se určitě podívám :)

      Vymazat
  4. Vypadá to fakt dobře, ta sůl navrchu by mi určitě chutnala :D Moc si to ale nedokážu představit s česnekem nebo s olivama :D

    http://bezlepkovebrno.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak chce to vyzkoušet :) je to jiné, ale dobré :D

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :)