pondělí 5. srpna 2013

Panna cotta s jahodovou polevou

Panna cotta


Zdravím, delší dobu jsem se sem nedostal, tak se pokusím to napravit italským dezertíkem. Panna cotta je vlastně svařená smetana s cukrem a želatinou. Jako poleva se používají lesní plody nebo např. čokoláda. Já jsem si připravil panna cottu s jahodovou polevou. Jdem na to



Potřebujeme (na 4-6 porcí, podle velikosti formičky)

  • 500ml smetany ke šlehání
  • Cukr
  • Želatinu (já používám pláty, ale můžete použít i sypkou, ale jelikož s ní nemám zkušenost, musíte vyzkoušet kolik jí tam dát) - 5 plátů
  • Hrst jahod (já použil mražené, vůbec to nevadí)
  • Vanilkový lusk
  • Červené víno(stačí 50ml)
  • Citronová šťáva
  • Máta
  • Bazalka
  • Třtinový cukr

Postup

    Smetanu vlijte do menšího hrnce a na malém plameni zahřívejte. Přidejte 4 lžíce cukru(můžete míň pokud moc nesladíte, ale jelikož poleva je trošku kyselejší, dobře se to vyváží) a míchejte dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu a vařte asi 4 minutky. Mezitím co se smetana vaří si odřízněte půlku lusku vanilky, rozkrojte ho v půlce a nožem vyškrabejte to černý zevnitř. To co se vám podařilo vypreparovat z vanilky přidejte ke smetaně a promíchejte. Nechte dovařit ty 4 minutky a sundejte z plotýnky. V hlubokém talíři nebo misce si namočte pláty želatiny a nechte je tak 3 minutky(až změknou). Potom vložte změklé pláty želatiny do smetany a míchejte, dokud se úplně nerozpustí a směs trošku neztuhne. Ono to neztuhne moc, nebude to úplně jako puding , ale poznáte to. Teď nalejte panna cottu do formiček, můžete použít mističky, cokoli(já jsem použil i silikonovou formičku na muffiny). A teď do lednice aspoň na 5 hodin! Chce to nechat takhle dlouho jinak to pořádně neztuhne a při vyklopení se to rozteče.

    Jdem na polevu. Vemte stolní mixér a dejte tam jahody s cukrem (tak 2 lžíce) a nalijte víno. Pořádně rozmixujte, úplně na jemno. Teď nalijte rozmixovanou směs do malého hrnce a postavte na plotnu. Přilejte citronovou šťávu (tady podle chuti, nedokážu říct kolik, záleží i jaké máte jahody, víno..musíte ochutnat). Přiveďte k varu a vařte tak 4 minutky. Odstavte, nechte zchladnout a dejte to k panna cottě do lednice.

Servírování
    Vyklopení z formiček. Ohřejte si vodu a dejte ji do nějaké misky, vždycky když budete chtít panna cottu vyklopit dejte formičku do horké vody. Panna cotta se zahřeje a trošku povolí, ale pokud se vám stane(jako mě :D) že to stejně nepujde, tak vemte nožík, nebo druhou stranu lžičky a objeďte formičku po straně a pak už to pujde :). No máme vyklopeno. Postavte panna cottu na talíř, polijte polevou. Teď si vemte bazalku a mátu. Nasekejte je na proužky a položte na panna cottu. Zasypte třtinovým cukrem a na vrch kousíček bazalky. A je to :)



Doufám, že se vám recept líbil.
Dobrou chuť.
Děláte taky panna cottu? Máte nějaké vychytávky?



10 komentářů:

  1. Tak tohle je opravdu neskutečná dobrůtka! O:)

    OdpovědětVymazat
  2. Jůůůů, to je parádní! Zase mám poslintaný celý notebook :-))

    World By Bella

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D jsem rád, že se to někumu líbí :D je to fakt jednoduchý a dobrý :)

      Vymazat
  3. Tak tuhle dobrotu miluji ale doma jsem si na ni ještě netroufla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidi se toho boji, ale neni to slozitejsi nez puding :-) rozhodne to zkus a napis jak to dopadlo :-)

      Vymazat
  4. ja sa na to chystam uz neskutocne dlho, doteraz som sa k tomu nedopracovala, ale uz mam vyskusanu tu z prasku, viem, ze to sa nerata a isto to nechuti tak skvelo ako ta prava!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daji se sehnat i celkem slusne prasky, ale domaci je domaci. :-P

      Vymazat
  5. Já jí dělala jen jednou - čokoládovou. A jak si tak čtu tvůj recept, začíná mi panna cotta drasticky scházet. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :)